Sós-húsos ételek

Kapros juhtúrós sztrapacska füstölt mangalica tepertővel

 
Könnyű elkészíteni 40 perc
Összetevők
KATA-FROST-os mirelit sztrapacska 1 kg
kapor 0,5 csokor
juhtúró 50 dkg
tejföl 2 dl
füstölt mangalica szalonna 25 dkg
újhagyma 2 db
egyebek só, őrölt fekete bors

Elkészítés

Füstölt szalonnát kockára vágunk, majd kipirítjuk. Közben az újhagymát felkockázzuk, illetve a KATA-FROST-os mirelit sztrapacskát felforrt, sós vízbe tesszük (min. 4 percre), ezt követően leszűrjük. A szalonnából egy kicsit félreteszünk a tetejére. A serpenyőben maradt szalonnához hozzáadjuk a hagymát és egy kicsit összepirítjuk vele. Hozzáadjuk a juhtúrót és a tejfölt, majd átkeverjük és levesszük a tűzhelyről. A leszűrt sztrapacskát beletesszük és átkavarjuk, majd felfőzzük. Közben ízesítjük sóval, borssal és kaporral. Végül tálaljuk a félretett szalonnával és tejföllel.

Csípős kolbászos sztrapacska

 
Könnyű elkészíteni 30 perc
Összetevők
KATA-FROST-os mirelit sztrapacska 1 kg
csípős kolbász 20 dkg
petrezselyemzöld 0.5 cs
mangalicazsír 75 g
vöröshagyma 10 dkg
tejszín 1.5 dl
paradicsom 10 dkg
kaliforniai paprika 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
füstölt szalonna 15 dkg
kolbász chips (csípős) 20 dkg
egyebek só, őrölt fekete bors, fűszerpaprika

Elkészítés

Mangalicazsírt felhevítünk, belehelyezzük a kockára vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és kaliforniai paprikát. Ízesítjük sóval, borssal és fokhagymával. Belerakjuk a kockára vágott csípőskolbászt. Megpirítjuk, majd megszórjuk a fűszerpaprikával és egy kis vizet adunk hozzá, majd főni hagyjuk 10 percre. Ezután beletesszük a thermomixbe vagy turmixba, esetleg botmixerrel keverjük át. Füstölt szalonnát kipirítjuk serpenyőben, majd beletesszük a KATA-FROST-os mirelit sztrapacskát és lepirítjuk. Ha lepirult hozzáadjuk a kockára vágott kolbászt, illetve a petrezselyemzöldet, majd hozzákeverjük az elkészült mártást. Átkeverjük és hozzáöntjük a tejszínt is. Kolbász chipssel tálaljuk.

Kolbász chips:
Felszeleteljük a kolbászt és egyenként egy fejjel lefelé fordított sütőpapíros tepsire helyezzük. Majd sütőpapírt helyezünk a tetejére és egy másik tepsivel lefedjük. Ezután 200-220°C-os, légkeveréses sütőben helyezzük 10 percre.

Rántott sztrapacska paprikás mártással, tejföl habbal

 
Könnyű elkészíteni 30 perc
Összetevők
KATA-FROST-os mirelit sztrapacska 1 kg
vöröshagyma 10 dkg
füstölt szalonna 25 dkg
paradicsom 8 dkg
kaliforniai paprika 5 dkg
tejföl 2 dl
főzőtejszín 0,5 dl
juhtúró 50 dkg
kapor 0.5 cs
zsemlemorzsa 15 dkg
tojás 2 db
olaj 0.5 liter
liszt 15 dkg
tejfölhab:  
  habszifon 2 db patronnal
  2 dl tejföl
egyebek só, őrölt fekete bors, fűszerpaprika

Elkészítés

Először paprikásmártást készítünk:
Füstölt szalonna egy részét zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott vöröshagymát, paprikát és paradicsomot és tovább pirítjuk. Sóval, borssal, fűszerpaprikával ízesítjük. Kevés vízzel felöntjük és 10-15 percig főzzük, majd turmixgépbe/ thermomixbe helyezve tumixoljuk. Az így kapott mártást tálalásig félretesszük.

Rántott sztrapacska:
Maradék füstölt szalonnát kockára vágjuk, zsírjára pirítjuk. Belehelyezzük a juhtúrót, tejfölt és a tejszínt. Ezután hozzáadjuk a KATA-FROST-os mirelit sztrapacskát és átforgatjuk, kaporral ízesítjük.
Az egészet egy tepsibe helyezzük majd a hűtőbe tesszük minimum 30 percre. Ha kihűlt felkockázzuk, panírozzuk, mint egy rántott húst. Elsőnek lisztbe, utána a feltört sóval, borssal ízesített tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk meg. Bő zsiradékban kisütjük.

Tejfölhab:
A tejfölt simára keverjük, habszifonba helyezzük (1/3-ig érjen a szifonnak), majd ráengedjük a patronokat.

Az elkészített paprikás mártással és a habszifonban készül tejfölhabbal tálaljuk.

Carbonara sztrapacska

 
Könnyű elkészíteni 30 perc
Összetevők
KATA-FROST-os mirelit sztrapacska 1 kg
fokhagyma 5 g
főzőtejszín 1.5 dl
bacon szalonna 10 dkg
tojás 1 db
parmezán sajt 10 dkg
újhagyma 1 db
egyebek bazsalikom

Elkészítés

A bacon szalonnát apró kockára vágjuk zsírjára pirítjuk. Belehelyezzük a KATA-FROST-os mirelit sztrapacskát és lepirítjuk.  Közben az újhagymát felkarikázzuk, majd a fokhagymával, illetve a bazsalikommal együtt hozzáadjuk a sztrapacskához. Felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a reszelt parmezánt és az egészet összefőzzük. A tűzhelyről lehúzzuk és hozzáadjuk a felvert egész tojást majd tálaljuk.

Sztrapacska arrabbiata szósszal, parmezán forgáccsal

 
Könnyű elkészíteni 30 perc
Összetevők
KATA-FROST-os mirelit sztrapacska 1 kg
parmezán 15 dkg
hámozott paradicsom 15 dkg
olívaolaj 0,5 dl
vöröshagyma 15 dkg
fokhagyma 4 g
bazsalikom 0.5 cs
cukor 5 g
egyebek só, őrölt fekete bors, chili paprika

Elkészítés

Olívaolajon apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítunk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, chilit és összepirítjuk vele. Ha megpirultak hozzáadjuk a hámozott konzerv paradicsomot és bazsalikomot. Kevés sóval, borssal és cukorral ízesítjük. Belehelyezzük a KATA-FROST-os mirelit sztrapacskát felfőzzük vele. Tálalásnál megszórjuk frissen reszelt parmezánnal.
Túl kicsi a készüléke felbontása!